نامه مخالفت انجمن علمی طب سنتی در خصوص تشکیل سازمان طب اسلامی و نظام طب مکمل

در پی طرح تشکیل سازمان طب اسلامی- ایرانی و تشکیل سازمان نظام طب مکمل در مجلس شورای اسلامی و درخواست مرکز پژوهش های مجلس از انجمن علمی طب سنتی ایران برای اظهار نظر درباره این طرح ، انجمن نامه ای به شرح زیر را برای مرکز پژوهش ها ارسال کرد ، متن نامه به شرح زیر است:
جناب آقای کمیل قیدرلو
معاون محترم مطالعات اجتماعی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی
موضوع: اعلام نظر در خصوص طرح تشکیل سازمان طب اسلامی- ایرانی و تشکیل سازمان نظام طب مکمل
با سلام و احترام
بازگشت به نامه شماره 7274/16100-82 تاریخ 21/06/1400 موضوع طرح "تشکیل سازمان طب ایرانی – اسلامی" و نیز طرح "تشکیل سازمان نظام طب مکمل جمهوری اسلامی ایران"، ضمن تشکر از عنایت و دغدغهمندی نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، موارد ذیل تقدیم حضور میگردد:
الف) طرح "تشکیل سازمان طب ایرانی – اسلامی"
- این طرح دارای تعارضات قانونی و ساختاری جدی با برخی قوانین موجود در کشور می باشد که بررسی دقیق تری را توسط نهادها و ادارات تابعه مجلس شورای اسلامی طلب می کند.
- دلایل توجیهی پیرامون اثرگذاری طب اسلامی که در بخش مقدمه و سایر بخشهای این طرح عنوان شدهاند، فاقد دلایل علمی بوده و مبتنی بر شواهد نمیباشد.
- در این طرح، به طب اسلامیِ برگرفته از آیات و روایات اشاره شده است. در حال حاضر، طب اسلامی شامل طیف وسیعی از تعاریف و نگرشهای متفاوت به این مقوله میباشد تا حدی که برخی از متولیان طب اسلامی، آن را بدون نیاز و خارج از مجموعه طب سنتی ایرانی دانشگاهی دانسته و برخی دیگر، همان مجموعه آیات و روایات را بر پایه نگرشهای طب سنتی ایرانی تفسیر میکنند. از طرفی دیگر بعضی برداشتهای رایج از مفهوم طب اسلامی از نظر مراجع عظام تقلید و علمای حوزوی مکرراً مورد نقد و نفی قرار گرفته است تا آنجا که برخی مراجع و بزرگان، اصل وجود مکتب طبی به بنام طب اسلامی را کاملا نفی کردهاند. لذا مقصود از عبارت طب اسلامی در متن این طرح با ابهامات فراوان روبروست. از این رو بدون دانستن نگرش دقیق و همچنین میزان تاثیرگذاری علمی طب اسلامیِ مدنظر نویسندگان این طرح، نمیتوان در این باره اظهار نظر دقیق داشت.
ب) طرح "تشکیل سازمان نظام طب مکمل جمهوری اسلامی ایران"
- در متن این طرح نیز همانند طرح قبلی، مقصود دقیق نویسندگان محترم از واژه "طب اسلامی" مشخص نیست.
- در بخش شرایط عضویت طرح، تمامی اعضای دارای شماره نظام پزشکی -که بر اساس نص صریح قوانین موجود، از متولیان حفظ سلامت جامعه هستند- به هیچ صورتی نمی توانند در سازمان پیشنهادی عضویت داشته باشند! این مطلب، تعارض جدی قانونی داشته و محل پرسش و تامل جدی است.
- در متن طرح عنوان شده که سازمان نظام پزشکی ممکن است بعلت منافع صنفی، طرح را رد کند. این در حالی است که متخصصین دانشگاهی طب سنتی، همگی پزشک بوده و از اعضای خانواده بزرگ سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران میباشند که بر اساس قانون مصوب مجلس شورای اسلامی تشکیل شده است. قطعاً این گونه برداشت های سودجویانه از عملکرد این سازمان قانونی، مورد تایید انجمن علمی طب سنتی ایرانی نیست.
با توجه به عدم اشراف دقیق و کامل ارائه دهندگان هر دو طرح به اصول طب رایج، طب سنتی، طب مکمل و مقوله طب اسلامی و همچنین با عنایت به ایجاد اختلال و تنش در صورت تشکیل ساختارهای موازی، پر هزینه و پر ابهام در حوزه سلامت و درمان کشور که به موجب قانون، به پزشکان محول شده است و متولی آن هم فقط وزارت بهداشت میباشد؛ لذا بسیار بجا خواهد بود که تاکید موکد در بررسی تعارضات واضح قانونی طرحهای مذکور حتما مد نظر نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی قرار گیرد.
در پایان انجمن علمی طب سنتی ایران، ضمن مخالفت قاطعانه با هر گونه دخالت افراد غیر پزشک و فاقد وابستگی قانونی به سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران در بخشهای درمان و سلامت جامعه؛ مجدانه خواستار بررسی بیشتر و دقت نظر در عنوان شدن اینگونه طرح ها و قرار گرفتن آنها در مراحل اجرایی می باشد.
با تشکر و سپاس
دکتر روشنک مکبری نژاد
رئیس انجمن علمی طب سنتی ایران
فایل های ضمیمه شده:

اولین نفری باشید که نظر ارسال می کنید.